In gesprek met de ondernemer: Take it or leave it!

In gesprek met de ondernemer: Take it or leave it!

Tijdens een bijeenkomst ben ik in een interessant gesprek geraakt met een ondernemer. Een ondernemer die mij vertelde wat hij doet, hoe hij te werk gaat en waarin hij verschil maakt volgens hem ten opzichte van anderen in zijn vakgebied. Ook vertelde hij mij dat hij niet perse heel goedkoop is. Hier heeft hij bewust voor gekozen. Hij vindt dat diegene die voor hem kiest, dit moet doen omdat hij goed is in zijn werk, zijn eigen manier van werken heeft en kwaliteit levert. Ik vond dit interessant om te horen en vind het ook een mooie gedachte van deze ondernemer. Toch gingen er bij mij wat alarmbelletjes rinkelen, want de bovengenoemde eigenschappen en denkwijze van deze ondernemer had ik wel vaker gehoord van andere ondernemers. Veel ondernemers zeggen dit, waardoor het voor de potentiële klant lastig kiezen wordt.

Wat als de concurrent dus precies hetzelfde zegt, maar wel goedkoper is? Het lijkt me dat er een grote kans bestaat dat die potentiële klant, die totaal onbekend is met een bedrijf of ondernemer, bij zijn keuzeproces dan toch echt voor de concurrent kiest. Deze vraag heb ik ook aan deze ondernemer gesteld. Hij gaf aan dat hij het hier mee eens was en dat de klant wellicht naar een ander gaat, maar daar kan hij wel mee leven. Want iemand die zaken wil doen met hem, moet zijn prijs betalen. Deze ondernemer gelooft in zijn eigen kracht en aanpak en heeft voor zichzelf bepaald hoe het bij hem werkt en hoe hij het wilt doen. Take it or leave it!

Na het verlaten van deze bijeenkomst bleef dit gesprek nog bij mij hangen. Deze ondernemer vind het niet erg als potentiële klanten niet naar hem komen. In een tijd met veel aanbod en een grote mate van concurrentie, vind ik dit toch wel gedurfd om zo te denken en dit uit te spreken. Waar ik met mijn werk iedereen zou willen helpen en probeer te helpen met mijn diensten, zijn er ondernemers die zeggen: ‘’take it or leave it’’. Wat doe jij als ondernemer?