''De rijken worden rijker op Facebook''

''De rijken worden rijker op Facebook''

Valt het jou ook wel eens op dat je berichten van een specifiek persoon of account vaker voorbij ziet komen dan die van andere personen of accounts op Facebook? Mij viel het een tijdje geleden wel op. Ik had er wel een idee over, maar toch wist ik het niet helemaal zeker en ging ik op onderzoek uit.

Wat ik vaak merkte was dat, ondanks dat ik verschillende bedrijven en personen heb toegevoegd aan mijn Facebook vriendenlijst of ‘’vind-ik-leuk-lijst’’, zag ik niet van iedereen de berichten voorbij komen. Incidenteel, maar niet alles. Als ik de persoon in kwestie (vriend of kennis of de persoon van het bedrijf) tegenkwam, kreeg ik de volgende vraag weleens: heb je mijn bericht nog gezien op Facebook? Ehm.. eigenlijk niet, wat heb je dan gedeeld? Misschien hebben jullie dit ook wel eens meegemaakt en is het herkenbaar.

Ik vraag mijzelf dan af: hoe kan het dat sommige berichten minder vaak zichtbaar zijn op mijn tijdlijn? Verdwijnen berichten van de persoon in kwestie door alle updates op social media of is daar een andere reden voor? Waarom sneeuwen de berichten van die andere persoon of bedrijf dan niet onder? Ik zie bijna alle berichten van deze accounts. Wat doen zij anders? Hoe kan dat? Dat is toch wel een beetje vreemd? Nee dat is niet vreemd! Is het toeval? Nee het is geen toeval!

Dit is een truc van Facebook. Facebook indexeert op basis van de interactie en jouw gedag op dit platform. De berichten die jij liked, deelt of waarop jij reageert komen vaker naar voren. Als jij vaak een bericht van een specifiek persoon of bedrijf liked, dan toont Facebook deze berichten vaker. Deze berichten, personen of accounts trekken jouw aandacht en zorgen ervoor dat jij actie onderneemt door middel van interactie, reactie of likes. Dit doe jij omdat de berichten jouw interesseren of iets met jouw doen. Dit is voor Facebook een reden om deze berichten vaker te tonen. Facebook wil natuurlijk dat mensen vooral veel interactie hebben op hun platform.

Dan vragen jullie je vast af, hoezo worden ‘’de rijken dan rijker op Facebook’’? zoals de titel van deze blog dit aangeeft. De personen en accounts met een rijke aantal likes, shares en reacties.. worden rijker, omdat de berichten van deze personen of bedrijvenpagina’s vaker interactie hebben.

Wil je toch geen bericht missen van een persoon of pagina? Dan kun je het volgende doen.

naamloos

 

Ga naar de Facebook-pagina van de persoon of bedrijf. Ga op ‘’volgend’’ staan en je zult zien dat er een venster open zal klappen. Selecteer ‘’als eerste weergeven’’ (zie afbeelding hierboven). Wanneer je dit hebt gedaan, worden berichten van deze persoon of pagina bovenaan in je nieuwsoverzicht zichtbaar. De persoon of bedrijfspagina beheerder komt niet te weten dat jij deze functie hebt ingeschakeld. Volkomen anoniem is het mogelijk om dit in te schakelen.