Tell me something about you and your personal brand!

Tell me something about you and your personal brand!

Toen ik besloot om voor het eerst te gaan bloggen dacht ik na over een mooi onderwerp voor mijn blog. Allereerst moest het gaan over mijzelf en mijn bedrijf, als een soort introductie. Ik wilde vertellen over mijn drijfveren, ambities en visie. Ingaan op wat ik met mijn bedrijf wil en hoe het allemaal is begonnen. Maar ook over hoe ik over personal branding dacht en hoe ik mijzelf op de markt wilde positioneren met Brand4life. Ik wilde meteen goed starten, omdat ik van mening ben dat een eerste indruk erg belangrijk is. Op donderdag 8 september publiceerde ik mijn blog: ‘’What about Personal Branding’’. Een belangrijk marketingonderdeel waar je als persoon continue bewust over moet zijn en niet moet verwaarlozen. Momenteel staat mijn personal branding hoog op mijn agenda en daarom vind ik het goed om hier aandacht aan te besteden en hierover na te denken. Dit wil ik met jullie delen in deze blog.

Laten we even terugblikken op hoe ik Personal Branding eerder heb beschreven:

“Bij personal branding beschouw je jezelf als een merk. Vanuit deze gedachte kijk je gericht naar jezelf, je ambities en de strategie waarmee je jouw marketing- en ondernemingsdoelen wilt bereiken. Hierbij is het van belang dat, jouw unieke kwaliteiten als persoon en onderneming, ervoor gaan zorgen dat je je onderscheid van de rest. Personal branding is niet zomaar iets, het gaat erom dat je als professional echt gedreven met je ontwikkeling en positionering bezig bent. Jouw personal brand komt tot uiting in de ambities die je hebt, dat wat je communiceert, en vooral de manier hoe je te werk gaat. Vergeet niet: ”de beleving en gevoel van de mensen om je heen bepalen welk personal brand je echt bent.’’

Personal branding is een uit Amerika overgewaaid fenomeen. Vroeger werden koeien gebrandmerkt om hiermee te laten zien welke koe bij welke boer hoorde. Personal branding is vanuit deze gedachte ontstaan. Met de activiteiten die je doet en de manier hoe je jezelf online- en offline presenteert, brandmerk je jezelf, als merk. Het is vooral niet datgene wat je zelf op Facebook deelt, of hoe je op Twitter reageert en welke foto je op Instagram zet.. maar het is meer! Dit eerstgenoemde zijn allemaal instrumenten en activiteiten die je gebruikt en verricht om jezelf online te positioneren en te presenteren.

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is als volgt: heb je op Google wel eens gezocht naar jezelf als persoon? Of naar jezelf als bedrijf? Wat is er bekend over jou en welke artikelen, foto’s of video’s komen naar voren? Dat wat je ziet over jezelf, ben je daar blij mee? Wil je jezelf op die manier presenteren of moet daar nog wat aan gebeuren? Moet jij op basis hiervan werken aan je personal brand?

Misschien een nog belangrijkere vraag, weet jij hoe jouw medewerkers zich online profileren? Zeggen ze iets over je bedrijf, wat voor foto’s delen ze en past het taalgebruik bij jouw organisatie? Is dit in lijn met hoe jij je als bedrijf identificeert, wat past bij de normen en waarden van je organisatie en is het binnen de kaders van hoe jij je als bedrijf en als team wilt uiten naar de buitenwereld? Je medewerkers zijn het gezicht van je bedrijf en vertegenwoordigen jou merk. Zij staan voor jouw naam en cultuur en zijn een cruciaal onderdeel van het imago van je bedrijf en daarom kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren hieraan. Daarom ben ik van mening dat organisaties hier aandacht aan moeten besteden. Hier valt veel te winnen. Ga daarom vooral bewust aan de slag met je online positionering als persoon, bedrijf en die van je medewerkers.

Wat je ook vooral niet moet doen en denken is dat je alleen maar moet meevaren met het succes van jouw product en bedrijf. Het moet niet alleen maar gaan over product X of bedrijf Y. Blijf vooral werken aan je eigen imago, los van het product en bedrijf. Profiteer van het succes van je product en bedrijf, maar profileer je ook als persoon in de markt. Besteed bijvoorbeeld aandacht (op de manier zoals die bij jou past) aan de volgende zaken: waar ben je momenteel mee bezig? wie zijn je directe collega’s? wat is je kennis en ervaring? hoe ga je te werk? Geef de buitenwereld de kans om te zien en ervaren waar jij mee bezig bent en hoe jij je als persoon beweegt en ontwikkeld. Wat is jouw bijdrage aan het succes van je product en bedrijf? Laat je innerlijke waarde zien, zodat mensen jou op niveau kunnen beoordelen. Dit komt ten goede van jou als persoon, maar uiteindelijk ook voor je product en bedrijf. Achter elk merk, product en bedrijf zitten mensen. En voor de buitenwereld is dit interessant. Laat het daarom zien!

Creëer dus een sterk merk van jezelf. De voordelen van een sterk merk zijn de positieve associaties die mensen daarmee krijgen over jou als persoon, je product en je organisatie. Zet je zelf dus positief neer op de markt. Zoals eerder al aangegeven: ‘’de beleving en gevoel van de mensen om je heen bepalen welk personal brand je echt bent’’.

Tips om aan de slag te gaan met Personal Branding

Ik kan begrijpen dat je na het lezen van mijn blog denkt… Ja, maar waar begin ik dan?! Daarom zal ik je op weg helpen door in een aantal stappen een start te maken met je eigen personal brand.

Stap 1: Brainstorm

Begin met een brainstorm. Aan de hand van een mindmap zet je jezelf neer met beelden, foto’s, plaatjes of symbolen die voor jou belangrijk zijn en waar je mee geassocieerd wilt worden.

brainstorm

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 2: Je eigen kernwaarden op een rij

Er zijn een aantal kernwaarden die ook voor jou van toepassing zijn. Denk hier over na en werk het uit. Zet ze op een rij, zodat je hiermee aan de slag kunt gaan. Zie bijvoorbeeld hieronder:

kernwaarden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3: Doelgroep bepalen
Bij deze stap bepaal je je doelgroep. Zit jij in de B2B markt of in de B2C markt? Lever je een dienst of een product(en)? Hoe wil jij dat mensen jou onthouden? Welk merk moet jij worden?

Geef op deze vragen een antwoord en zet het voor jezelf op papier. Ga op basis hiervan aan de slag met het bereiken van deze doelgroep en markt.

Stap 4: Uitdragen van je kernwaarden

Als je bij stap 3 heb bepaald wat je doelgroep is, welke markt je wilt bedienen en hoe je wilt dat mensen jou zien.. dan kun je beginnen met het uitdragen van dit via je communicatiekanalen. Ga aan de slag met je imago en merk via je website en je diverse social media kanalen. Zorg ervoor dat mensen jou zien zoals jij wilt dat ze je zien.

In mijn eerdere blogs heb ik beschreven wat je op social media kunt doen om aandacht te genereren en hoe je je kunt positioneren. Dit alles heeft met je personal brand te maken. Mocht je het interessant vinden, dan raad ik je aan om deze blogs ook eens te lezen. Wellicht helpt het jou bij het krachtig en positief positioneren van jezelf als merk!