Skip to content
Back
  • Home
  • Over ons
  • Diensten
  • Brand cases
  • Vacatures
  • Blogs & nieuws
  • Maatschappelijk betrokken
  • Contact
Brand for life

De Starbucks strategie.. cultureel fenomeen!

De Starbucks strategie.. cultureel fenomeen!

Niet lang geleden heb ik het boek ‘’De Starbucks strategie’’ gekocht. Eigenlijk weet ik niet waarom dit boek mij zo aantrok. Wellicht omdat ik uit de horeca kom, wellicht dat het met marketing en strategie te maken heeft, wie zal het zeggen? Misschien ook wel omdat het zo’n grote naam en merk is.. maar mij nooit heeft weten te pakken met haar koffiesmaak.
Ik ben iemand die veel leest en geïnteresseerd is in verschillende genres. Ik ben een verfijnd koffiedrinker en begin de dag standaard met een kopje koffie. Maar Starbucks koffie heb ik nooit lekker gevonden.

Ik liep in Zwolle de Bruna binnen op zoek naar een nieuw boek. Ik liep langs de genres die bij me passen. Na verschillende boeken in mijn handen te hebben gehad, de achterkanten van boeken te hebben gelezen en door verschillende boeken heen te hebben gebladerd was ik toch nog niet overtuigd. Totdat mijn oog viel op het boek ‘’De Starbucks strategie’’. Ik dacht: Hé.. laat ik eens kijken. Ik keek op de achterkant en las onderstaande tekst.

foto-1

 

Na het lezen van de achterkant van het boek ging ik twijfelen en nadenken. Niet of ik het boek moest kopen, maar waarom ik de koffie niet lekker vind, maar wel regelmatig naar Starbucks ga om een kopje Starbuckskoffie te kopen. Waarschijnlijk in de hoop dat ik het wel lekker ga vinden!? Waarom zou het anders zo populair zijn als de koffie niet lekker zou zijn? Uiteraard zijn er miljoenen mensen die het gewoon lekker vinden, niet iedereen heeft dezelfde smaak. Wel moet ik er bij zeggen dat ik ook mensen ken, die het net als ik, niet lekker vinden, maar er toch heen gaan. Wat doet Starbucks dan zo goed? Wat is de strategie en tactiek? Ik betrap mij zelf er op dat ik de koffie bij de Hema (station Zwolle) lekkerder vind dan bij Starbucks, maar dat ik toch nog steeds wel eens de Starbucks binnenloop. Waarom ga ik daarheen voor koffie die ik niet lekker vind? Met de aanschaf van het boek hoopte ik hier achter te komen. Ik liep met het boek onder mijn arm naar de kassa.

Nou lezen maar…

Ik sla de eerste hoofdstuk open en wordt direct geconfronteerd met een echtpaar uit Zwitserland die de vestiging binnen komen lopen, niet om iets te bestellen, maar om te observeren waar die fascinatie voor Starbucks vandaan komt. Herkenbaar! Zie waarom ik dit boek heb gekocht.

 

foto-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens las ik het stukje tekst over de begrafenis van hierboven. Een Starbucksmedewerker die de begrafenis van een vaste klant bijwoonde. Die tekst pakte mij meteen. ‘’Een koffiebedrijf, waarvan de medewerker naar de begrafenis van een vaste klant toe gaat’’, I like it! Ik hoef hier eigenlijk niet op in te gaan, maar toch wil ik het doen. Dat de medewerker dit heeft gedaan zegt heel veel over de verwachtingen die Starbucks heeft van haar medewerkers. Het gaat er niet direct om dat je op begrafenissen en verjaardagen aanwezig moet zijn van vaste klanten, maar wel dat je een relatie opbouwt en in gesprek komt met de klant. De relatie die de medewerker in kwestie met deze klant heeft opgebouwd is essentieel, waardoor zij de behoefte heeft gevoeld om naar deze treurige bijkomstigheid toe te gaan.

 

foto-3

 

 

 

 

 

 

 

 

Er wordt wel eens gesuggereerd dat iedereen alles kan verkopen zolang diegene de juiste verkoopmethoden maar beheerst en gebruikt. Deze mensen die dit suggereren geloven dat je succesvol kunt zijn met het verkopen van ieder product, zelfs als je datgene dat je verkoopt niet geweldig vindt. Ongetwijfeld zullen er voorbeelden zijn van ondernemers die succes hebben zonder enige affiniteit te hebben met de verkochte goederen of diensten. Passie voor het product zal wellicht niet noodzakelijk zijn voor verkoopsucces, toch maakt passie het wel mogelijk om je als verkoper te onderscheiden van je concurrenten. Dit is in ieder geval in lijn met de filosofie van Starbucks.

Hoewel passie voor koffie niet noodzakelijk is om bij Starbucks te worden aangenomen, krijgt iedere nieuwe medewerker in het bedrijf een gedegen introductie in de betekenis, het bijzondere karakter en het belang van koffie.

 

foto-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierboven een voorbeeld van een vestigingsleider van Starbucks die een nieuwe klant te woord staat en deze klant een mokkakoffie cadeau doet. Met passie en vol vertrouwen over de smaak. De persoon in kwestie was onder de indruk, niet alleen over de smaak, maar ook over de manier hoe hij is behandeld. Niet veel later heeft hij gesolliciteerd en is hij gaan werken voor Starbucks.

foto-5

 

 

 

 

 

 

 

Laten we eens kijken naar de missie van Starbucks. Wat in het boek beschreven wordt is als volgt: ‘’Het koesteren en opbeuren van de menselijke geest –  één persoon, één beker en één wijk tegelijk’’. Uitgroeien tot een duurzame, grote onderneming met één van de meest erkende en gerespecteerde merken ter wereld’’. Dat is wel aardig gelukt, vinden jullie ook niet? Maar waar het hier om gaat is het koesteren en vasthouden van de individu en het belang van een langdurige relatie.

Vanaf het begin wilde Starbucks een ander soort bedrijf zijn dan andere bedrijven. Starbucks wilde een bedrijf zijn dat niet alleen draaide om koffie en de rijke traditie die het heeft, maar ook gevoel van saamhorigheid creëren bij de medewerkers en de klanten. Starbucks is met 15.000 vestigingen in 50 landen, de grootste koffiebrander en verkoper van koffiespecialiteiten in de wereld. Ondanks deze grote volume en status gaat het bij Starbucks maar om één ding. Het streven om een kop Starbuckskoffie tot leven te brengen als een bijzondere ervaring voor al  haar klanten.

De aanpak van Starbucks leidt niet alleen tot prima omzetcijfers, maar ook tot sterke en loyale menselijke relaties.

What’s in it for me?

Als ik eerlijk moet zijn heb ik het boek nog niet uitgelezen, hier ben ik hard mee op weg. Wat ik tot nu toe heb gelezen heeft mij weten te boeien en te inspireren. Daarom wilde ik dit heel graag met jullie delen. Als ik hardop ga nadenken waarom ik nog steeds wel eens naar Starbucks ga voor een kop koffie, kom ik op verschillende redenen uit. Wat mij erg aanspreekt aan deze organisatie is hoe zij zich als organisatie wereldwijd hebben gepositioneerd en gevestigd. Het logo, de naam en de kleuren vind ik aangenaam. De persoonlijke aandacht, creativiteit (verschillende smaken, namen op een kopje schrijven, etc.) en het feit dat het anders is dan anders maakt mij nieuwsgierig. Ook het gevoel die Starbucks bij mensen opwekt is bijzonder. Ik merk dat mensen willen laten zien dat ze bij Starbucks koffie drinken. Ik kom op social media regelmatig foto’s tegen van mensen die koffie drinken bij de Starbucks. Ze willen het laten zien. Waarom doen zij dit? Waarom doe ik hieraan mee? Waarom doe jij hieraan mee?

Weet jij het? Tell me..!!

 

Facebook
Twitter
Google+
LinkedIn
Pinterest
Meer blogs & columns
Grafisch vormgever! (16-24 uur)
Grafisch vormgever! (16-24 uur)
Nieuwe website voor Veilig Thuis IJsseland
Nieuwe website voor Veilig Thuis IJsseland
Social media marketing en corporate video voor Dolfijnenhuis
Social media marketing en corporate video voor Dolfijnenhuis
The new team member - Lotte Hein
The new team member - Lotte Hein
  • Home
  • Over ons
  • Diensten
  • Brand cases
  • Vacatures
  • Blogs & nieuws
  • Maatschappelijk betrokken
  • Contact
Contact

Brand for Life Zwolle

Bezoekadres:
Wilhelm Röntgenstraat 2
8013 NE Zwolle

T: 038 – 369 0032
E: info@brandforlife.nl

KVK-nummer: 66320534
BTW-nummer: NL001420644B41

Downloads

Algemene voorwaarden
Privacybeleid
Disclaimer

2023 © Brand for Life Marketing & Communicatie. All Rights Reserved.