Tips over personal branding

Tips over personal branding

homme-cafe-et-smartphone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In twee eerdere blogs ben ik ingegaan op het onderwerp personal branding. In mijn blog ‘’What about personal branding’’ heb ik beschreven wat personal branding inhoudt en hoe ik persoonlijk over personal branding denk. Ook heb ik verteld wat personal branding voor mijn bedrijf Brand4life betekend en hoe ik hiermee bezig ben. In een volgende blog ‘’Tell me something about you and your personal brand’’ heb ik een 4 stappenstructuur besproken die je zou kunnen helpen bij het maken van keuzes voor je personal branding. Aan de hand van deze 4 stappen kun je van start gaan met dit fenomeen

In gesprekken met mijn relaties hoor ik vaak dezelfde geluiden over personal branding. Ik hoor dan: ‘’Personal branding gaat toch over wat voor kleding ik moet dragen? Of hoe ik mezelf moet presenteren? NEE joh, daar heb ik geen hulp bij nodig hoor! Personal branding vind ik maar niks. Ik zou niet weten wat het aan mijn bedrijf en mij gaat toevoegen.’’ Ook hoor ik wel eens het volgende: ‘’Ik hoef mezelf niet zo te laten zien hoor.. ik vind het allemaal maar overdreven dat hele personal branding of social media en het gezien moeten worden’’.
Ik denk dan: Is het bescheidenheid? Is het onwetendheid over de zakelijke mogelijkheden van personal branding, maar ook van social media? Is het de angst om gebruikelijke gewoonten los te laten? Of is het een cultuur, waarbij wij Nederlanders hebben aangeleerd dat we vooral niet te veel moeten opvallen? Zeggen jullie het maar!

Wat de redenen ook zijn voor dit gedrag en deze houding.. Ik ben van mening dat personal branding voor iedere ondernemer een belangrijk onderdeel is van het ondernemen. Het is essentieel om jezelf te onderscheiden op de markt en daarmee naamsbekendheid te krijgen. Het resultaat daarvan is dat je in gesprek komt met prospects, meer klanten binnenhaalt en ook meer omzet. Het helpt een ondernemer om beter zichtbaar te zijn, de juiste contacten te leggen en de ideale klant aan te spreken met een specifieke boodschap die cruciaal is voor de onderneming. Vaak zijn we onbewust al bezig met personal branding, maar dit zonder dat we het doorhebben.
In een aantal tips wil ik jou gaan uitleggen waarom en hoe personal branding jouw bedrijf naar een hoger level kan tillen.

branding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personal branding tips op een rij:

  1. Start met het in beeld brengen van jouw ideale klant.

Het bepalen van de ideale klant voor jouw bedrijf is cruciaal. Als je weet wie jouw klanten of doelgroepen zijn, kun je keuzes maken m.b.t. je communicatie en communicatiekanalen. Je kunt gericht acties ondernemen om deze groep via de juiste kanalen en met de juiste boodschap te bereiken.

  1. Ken je eigen onderscheidende kenmerken

Ga vooral jezelf niet voordoen als iemand die je niet bent, want daar kijken mensen snel doorheen. Vertel wat je onderscheidende eigenschappen zijn. Vertel waar dat uit blijkt. Waarom voel jij je daar goed bij en wat voegt het toe voor een ander? Hoe onderscheid jij je van een ander en wat maakt jouw de persoon die de klant zoekt? Vertel wie je bent en wat je nastreeft. Je gaat merken dat de klant betrokken zal raken bij jouw verhaal. Je wint vertrouwen.

  1. Zorg voor herkenbaarheid

Laat bij alles wat je doet je logo en huisstijl zien. Laat je bedrijfsnaam naar voren komen, identificeer jezelf met je bedrijf en laat bewust en onbewust zien dat jij achter de brand zit. Gebruik actuele foto’s, wees creatief en onderneem structurele acties die herkenbaar zijn en die jou met jouw bedrijf linken.

  1. Wees zichtbaar

Als je gevonden wilt worden, dan moet je zichtbaar zijn. Hoe moet een klant anders weten dat je bestaat? Natuurlijk klinkt dit erg logisch, maar vaak merk je dat ondernemers niet weten hoe ze zichtbaar moeten zijn en hoe ze dit op de juiste manier moeten aanpakken. Tegenwoordig kun je met social media heel veel bereiken. Je eigen LinkedIn profiel, je Facebook bedrijfspagina en natuurlijk je eigen website. Laat het zien, deel online, vertel het aan mensen en wees zichtbaar!

  1. Heb een verhaal

Een goede pitch, waarin je kort en bondig verteld wat je doet, wat je kan en wat jouw zo speciaal maakt ten opzichte van anderen. Iedereen pakt het op zijn eigen manier aan. Zorg voor een goed verhaal, die jij wilt en kunt vertellen. Denk na over wat je wilt vertellen tijdens bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten, verjaardagen of op de sportvereniging. Tijdens diverse momenten, kom je verschillende mensen tegen.. misschien moet je voor elke situatie en omgeving een ander verhaal hebben. Als je de ene persoon tegenkomt vertel je verhaal A en als je een ander persoon tegenkomt vertel je verhaal B. Dit kan te maken hebben met de informatie (behoefte, sector, kennis, etc.) die je hebt over deze persoon. Denk na over de doelgroep en de mensen die je te spreken krijgt. Een eerste indruk, die maak je maar één keer. Wees niet verbouwereerd, als mensen vragen wat je precies doet. Wees voorbereid!

  1. Bouw aan je status als expert

Door blogs te schrijven en te publiceren, online artikelen te delen en met je netwerk over jouw vakgebied te praten kun je laten zien hoe jij denkt over het onderwerp. Laat zien dat jij een expert bent en weet waar je het over hebt. Reageer op LinkedIn op berichten van anderen door je mening te delen. Dit valt op, hiermee kun jij het verschil maken.

  1. Wees gul door te geven

Deel je kennis met de doelgroep. Geef advies en tips en kom daarmee in gesprek met jouw doelgroep. Bouw aan jouw relaties door te geven. Je zult zien dat deze relatie niet meer naar een ander zal overstappen, zolang jij je werk goed blijft doen.

Door deze stappen te volgen en hier mee bezig te zijn, zorg je ervoor dat mensen jou leren kennen en weten te waarderen met datgene wat je doet. Je bouwt vertrouwen op en toont aan dat jij de expert bent in jouw vakgebied.

Dit is voor mij personal branding en daarom handel ik hier ook naar.

‘’I am building my brand.. Brand4life!’’

Mocht je meer willen weten over personal branding? Dan kom ik graag met jou in gesprek.