De werkweek van Sterre!

De werkweek van Sterre!

Hoi! Wat leuk dat je meer wilt weten over mijn werkweek bij Brand for Life. Sinds februari 2022 loop ik vanuit het CIBAP in Zwolle stage bij Brand for Life als grafisch vormgever. Dit houdt in dat ik mij voornamelijk bezighoud met designopdrachten voor onszelf en voor opdrachtgevers. Denk hierbij aan designs voor social media, maar ook voor online en offline reclamemateriaal. In dit blog zal ik jullie hier meer over vertellen.

Mijn stage als grafisch vormgever bij Brand for Life
Tijdens mijn stage bij Brand for Life houd ik mij bezig met het vormgeven van verschillende designopdrachten voor diverse opdrachtgevers. Mijn passie ligt voornamelijk bij het ontwerpen van flyers, visitekaartjes en posters. Ook vind ik het erg fijn als ik mijn eigen creativiteit kan uiten in mijn vormgeving. Eerder was ik tijdens mijn stage voornamelijk bezig met het ontwerpen van social media content, wat ik ook erg leuk vond, maar de afgelopen tijd ben ik iets meer bezig met het ontwerpen van offline reclamemateriaal en ik merk dat ik hier ook erg veel plezier uit haal.

Mijn inspiratie voor het ontwerpen van deze designs doe ik op door o.a. in de ideeënbox van Brand for Life te kijken. In de ideeënbox worden wekelijks leuke ideeën en ontwerpen geplaatst door elk teamlid, die we eventueel kunnen gebruiken ter inspiratie voor specifieke opdrachten. Altijd handig als je even geen inspiratie meer hebt! Verder doe ik ook inspiratie op door online op zoek te gaan.

Tijdens het ontwerpen van designs maak ik gebruik van verschillende programma’s. Het meeste maak ik gebruik van Illustrator. Hierin ontwerp ik zowel offline- als online reclamemateriaal. Met Illustrator kan ik gemakkelijk illustraties maken. Verder maak ik ook veel gebruik van InDesign. Dit programma gebruik ik om overzichtelijke lay-outs te maken. Wanneer ik in de ontwerpen geen gebruik maak van illustraties, maak ik sneller gebruik van InDesign. In dit programma kan ik namelijk gemakkelijker teksten verwerken. Illustrator gebruik ik minder vaak voor ontwerpen waarbij ik met veel tekst moet werken. Ik merk dat als ik in Illustrator werk, dat teksten dan sneller uit hun verhouding gaan en dat het programma de teksten sneller in delen zet, bijvoorbeeld door zinnen los van elkaar te trekken. Andere programma’s, zoals InDesign, vind ik hier daarom meer geschikt voor. Naast deze programma’s maak ik ook gebruik van Photoshop. Dit programma gebruik ik voornamelijk voor het bewerken van foto’s, bijvoorbeeld wanneer ik kleine elementen moet wegwerken op de achtergrond van een afbeelding of de belichting moet aanpassen.

Het leuke aan ontwerpen vind ik het neerzetten van een mooi beeld. Van idee tot aan het uitwerken hiervan. Ik geniet ervan als ik zie dat mijn ideeën in de werkelijkheid gebruikt worden. Per opdracht verschilt het of ik dit liever alleen doe of in een team. Ik vind het fijn om alleen te werken, maar vind het ook leuk om samen met het team aan een opdracht te werken en samen tot een mooi resultaat te komen. Door samen te werken aan een opdracht, heb je altijd iemand waarmee je kunt sparren en kunt overleggen.

Natuurlijk wordt er niet alleen maar gewerkt op stage. Zo ga ik iedere dag gezellig wandelen met collega’s (als het weer een beetje meezit), even lekker kletsen of samen lunchen tijdens onze pauze. Ook hebben we een aantal leuke fotoshoots gehad en hebben we een workshop gevolgd om meer te leren over fotografie. Verder sluiten we de week vaak af met een gezellige vrijdagmiddagborrel, hartstikke gezellig!

Met wat voor opdrachten heb ik mij de afgelopen tijd beziggehouden?
Afgelopen tijd ben ik druk bezig geweest voor een nieuwe opdrachtgever. Deze opdrachtgever heeft verschillende opdrachten bij ons neergelegd. Van het logo, visitekaartje, flyer tot aan een nieuwe website en ondersteuning bij social media! Voor deze opdrachtgever ben ik aan de slag gegaan met het ontwerpen van de flyer, maar ook met het ontwerp van een omslagfoto voor op Facebook. Daarnaast ben ik voor een andere opdrachtgever aan de slag gegaan met het ontwerpen van Instagram highlight covers. Highlight covers zijn de omslagfoto’s van de hoogtepunten op Instagram. Hierin kun je stories plaatsen per rubriek. Met deze rubrieken is het mogelijk om in Instagram je geplaatste stories op te slaan en te categoriseren.

Werkzaamheden vanuit school
Naast mijn werkzaamheden bij Brand for Life, heb ik mij tijdens de stageperiode ook beziggehouden met een aantal opdrachten die ik voor school moest doen. Zo heb ik een video gemaakt die een sfeerimpressie geeft over het bedrijf en mijn werkzaamheden binnen Brand for Life. Verder moest ik een social media analyse maken en hier een verslag over schrijven. Deze social media analyse ging over de resultaten die wij met Brand for Life hebben gerealiseerd op social media.

Daarnaast heb ik voor school een poster ontworpen waarop mijn 3 leerdoelen staan vermeld. De leerdoelen die ik voor mijn stage had opgesteld zijn: het leren plannen, leren om mensen op de juiste manier te bereiken en om te leren werken met verschillende huisstijlen. Voor het plannen heb ik aan het begin van mijn stage een agenda gekocht. Het werken met een agenda was wel even wennen, maar door voor mijzelf deadlines op te stellen en proberen de taken overzichtelijk te maken merkte ik dat ik hier steeds beter in werd en ik het uiteindelijk prettig vond. Tijdens de stage heb ik ontwerpen gemaakt voor verschillende opdrachtgevers. Deze opdrachtgevers hebben allemaal hun eigen huisstijl en doelgroep. Door hier mee bezig te zijn geweest, heb ik mezelf kunnen ontwikkelen in het werken met diverse huisstijlen. Doordat Brand for Life veel verschillende opdrachtgevers heeft met ieder zijn eigen huisstijl, heb ik hier zeker veel van opgestoken.

Voor het einde van mijn stage heb ik voor school een eindverslag geschreven. In dit verslag ben ik o.a. dieper ingegaan op de werkzaamheden, de type opdrachtgevers en de verschillende opdrachten. Verder reflecteer ik in het verslag op mijzelf en op mijn leerdoelen.

Het einde van mijn leuke stageperiode komt nu echt inzicht! Alles is ingeleverd en ik kijk terug op een leerzame periode. In de toekomst wil ik mezelf graag blijven ontwikkelen op het gebied van grafische vormgeving. Ik zou graag meer willen leren over motion design (bewegende beelden). Naast het ontwerpen, wil ik mezelf ook verder ontwikkelen op het gebied van communicatie, omdat ik op deze manier er het beste achter kom hoe ik de doelgroep kan aanspreken met mijn vormgeving.

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het blog over mijn werkweek te lezen. Ben je benieuwd naar meer leuke blogs en artikelen? Neem dan een kijkje op onze website.